Интернет-магазин «Сучасний дім»

Сучасні матеріали для будівництва та ремонту

Для чого використовують рідке скло

рідке скло

Склад, опис, властивості рідкого скла в будівництві

Способи використання рідкого скла

Галузі застосування

Рідке скло: практично, зручно та надійно

Найменування рідке скло частіше використовується як силікатний клей. Така назва більш поширена серед споживачів. Вікіпедія нам дає таке визначення - водний лужний розчин силікатів натрію Na2O(SiO2)n і (або) калію K2O(SiO2)n.

Попри зростаючу популярність сучасних облицювальних матеріалів (ґрунтовок, шпаклівок, водовідштовхувальних і вогнетривких сумішей), рідке скло нині займає вагому долю ринку.

Фактично, терміном «рідке скло» називають силікатний клей, водонепроникні й клейові характеристики якого сприяють популярності матеріалу.

Склад, опис, властивості

Водна суміш силікату натрію здатна розчинятися у воді, утворюючи густу рідину. При різному дозуванні варіюються фізико-хімічні та експлуатаційні характеристики будівельних розчинів. Завдяки цьому матеріал має широку сферу застосування.

Важливо пам'ятати, що вручну приготовлений розчин швидко застигає, тому працювати з рідким склом рекомендується спеціалістам з великим досвідом роботи. Але кінцевий результат облицювання — міцний і довговічний — вартий докладених зусиль.

рідке скло в будівництві

Способи застосування, алгоритми виконання будівельних робіт із рідким склом

Сфери застосування рідкого скла практично необмежені, та найчастіше його використовують у будівельній промисловості. І в першу чергу, такий компонент, як рідке скло, незамінний для гідроізоляційних робіт.

Як, де, коли і в якій кількості використовують рідке скло в будівництві. Основні переваги матеріалу

  • Гідроізоляція басейнів, підвалів, фундаментів, спорудження мостових конструкцій: скрізь, де бетон контактує з водою, змішане з водою рідке скло в пропорції 0,4/1 — найкращий ґрунтувальний матеріал. Але наступна обробка (фарбування/облицювання) не здійснюється, оскільки рідке скло створює плівку на поверхні.
  • Рідке скло додається до розчину цементу в пропорції 8/1 — так бетон буде стійким до дії вологи.
  • З умістом рідкого скла можна готувати вогнетривкий цемент для кладки печей, камінів. Склад: змішати цемент із піком у співвідношенні 1/3, додати близько 20 % від загальної маси розчину рідкого скла й влити воду.
  • Застосовується рідке скло й для виробництва облицювальних матеріалів у промислових умовах: вогнетривких замазок, гідрофобізаторів, різних фарбувальних і клейових сумішей.
  • Рідке скло — один із найкращих антисептиків, введення його в бетон робить матеріал стійким до грибків та різних мікроорганізмів.
  • Для виготовлення замазок для обробки швів і стиків каналізаційних та водопровідних систем також використовують рідке скло.
  • Додавання рідкого скла у фарби робить лакофарбове покриття довговічним, стійким до всіх видів атмосферних впливів.

Важливо

При роботі з рідким склом важливо дотримуватися звичайних правил техніки безпеки. Матеріал екологічно чистий, але для роботи з ним потрібно одягати рукавички й уникати прямого контакту зі шкірою.

рідке скло для дерева

Рідке скло — не тільки в складі будівельних сумішей

Силікатизація — найбільш ефективний і випробуваний метод зміцнення ґрунту, який широко використовують будівельні компанії. Усадка фундаменту — поширене явище, і у випадках нерівномірного просідання ґрунту ін'єкційне введення силікатного клею (рідкого скла) зміцнює піски, пливуни. Для садово-городнього господарства обробка зрізаних дерев рідким склом виключає захворювання рослин, будучи ідеальним антисептиком і монолітною захисною кіркою на місці зрізу.

Склеювання скла, рішення таких господарських і побутових дрібниць, як видалення накипу і чистка посуду, видалення від плям на одязі, захист металу від корозії — рідке скло було й буде потрібним і популярним матеріалом для широкого спектра робіт.

Рідке скло в різних сферах життя

Використання рідкого скла для виготовлення столів. Нижче ви можете подивитися фото виготовлених стільниць з рідкого скла.

стільниця з рідкого скла

маленький стіл з рідкого скла

маленький квадратний стіл з рідкого скла

як зробити стіл з рідкого скла

рідке скло для виготовлення стільниці

Рідке скло чудово підходить для декору підлоги:

підлога з силікатного клею

силікатний клей в інтер'єрі статі

Як бачите, рідке скло застосовується для декорування підлоги, столів, стільниць. Пробуйте, експериментуйте.

Докладніше про продукцію ТМ «Мастер»

Мастер «Ґрунт»

Мастер «Фасад універсал»

Мастер «Рідке скло»