Интернет-магазин «Сучасний дім»

Сучасні матеріали для будівництва та ремонту

Універсальна штукатурка — цементний склад з якісними властивостями

Штукатурка для облицювальних робіт виправдано вважається матеріалом № 1 за попитом, зважаючи на цілий ряд причин. Багатофункційність і технологічність готової суміші перевищують показники звичайної цементної штукатурки, а окремі вапняні суміші не мають такої міцності. Цементно-вапняна штукатурка — універсальний матеріал, це тандем надійності та міцності цементу плюс паропроникність вапна, його стійкість до згубного впливу грибків та плісняви. Відповідно й спектр застосування такої суміші значно ширший, а фінішний результат — якісніший. Сучасна універсальна штукатурка за рахунок додавання модифікаторів та полімерів стає пластичною сумішшю, що добре розтягується по поверхні й вирівнює її. Розглянемо, де можна використовувати штукатурку, в яких приміщеннях її застосування виправдане й доцільне.

  • Саме така суміш (цемент, пісок і вапно) дозволяє успішно використовувати штукатурку для вирівнювання стін у приміщеннях із високим рівнем вологи. Навіть якщо при затопленні на поверхні з'являються мокрі плями, завдяки паропроникності вапна через деякий час вони зникнуть. Підвали, ванні кімнати, робочі приміщення на нижніх та напівпідвальних поверхах — штукатурка підходить для будь-чого, оскільки стійка до різкої зміни температур, пластична й зручна в роботі.
  • Матеріал використовується і як вирівнювальний шар. В складі цементно-вапняної штукатурки є мікроволокна, тому при розведенні водою суміш стає пластичною. Заповнення вибоїн, раковин або нерівностей, отримання ідеально рівної поверхні — ці завдання легко виконуються за допомогою таких сумішей.
  • Облицювання дерева. Цемент + вапно + модифікатори — це дуже високі показники адгезії, тому суміш добре зчіплюється з дранкою. Штукатурка використовується для робіт по вирівнюванню дверних, віконних прорізів і т. п.


Полімерні суміші стійкі до появи тріщин внаслідок усадки відбудованих будинків; вапняна штукатурка порівняно дешевша, ніж гіпсова, але при цьому так само перешкоджає появі цвілі і грибкових плям. Переваг у такого матеріалу набагато більше, ніж мінусів, фахівці називають єдиним її недоліком невисоку міцність до ударів.

Правила застосування універсальної цементно-вапняної штукатурки

Використання саморобних сумішей у порівнянні із заводськими принципово не відрізняється, але досвідчені майстри надають перевагу вже готовим сухим штукатуркам. Це має пояснення: у заводських умовах ретельно вимірюється відсоткове співвідношення, вводяться пластифікатори, полімери та мікроволокно. Така суміш у готовому вигляді більш рухлива, пластична, краще заповнює вибоїни і вирівнюється, довговічна. З домашніми сумішами складно досягнути ідеально рівної й однорідної поверхні.

Покрокова інструкція створення суміші в домашніх умовах.

  • Змішати 3 частини піску та 1 частину цементу М500, ввести в суміш вапняне молоко. Поступово додаючи воду, перемішати розчин до загустіння.
  • Змішати 1 частину вапняного тіста з 3 частинами піску, ввести воду, перемішуючи до масляної консистенції. Додати 1 частину цементу, постійно збиваючи міксером.
  • Цемент М500 (1 частина), очищений пісок (5 частин), вапно гашене (0,5 частин) змішати й додати 300 мл рідкого мила для надання еластичності.

Перед застосуванням обов'язкова правильна підготовка основи, повне видалення старого облицювання, обеспилення й очищення. Поверхню потрібно зміцнити ґрунтом і стежити, аби на неї не потрапляв пил і бруд. Приготувавши за інструкцією суху суміш, її наносять машинним способом або вручну. Через добу можна починати проводити облицювання.

Докладніше про продукцію ТМ «Мастер»

Мастер «Універсал»

Мастер «Штукатурка»