Интернет-магазин «Сучасний дім»

Сучасні матеріали для будівництва та ремонту

Добавки для бетону: розширення спектра можливостей

Міцність, довговічність та естетичність: сучасна алхімія бетонних розчинів

Вимоги до будівельних матеріалів постійно підвищуються. Якщо кілька десятків років тому всі споруди будувалися за допомогою поширеної рецептури — пісок, щебінь, вода і цемент, то сьогодні застосовують принципово інший склад. Сучасні розробки та новинки дозволяють забезпечити конкретні необхідні якості бетону для тих чи інших умов. Наприклад, якщо необхідно залити густоармовану ділянку фундаменту, зробивши це максимально швидко.

Додавання в бетон пластифікаторів дозволяє домогтися від розчину необхідної пластичності та рухливості, легкої укладки й при цьому зберегти важливий параметр — міцність і характеристики, що властиві саме цій марці бетону. Підсумковий результат — дотримуються терміни виконання проекту, а розрахункова міцність відповідає документації.

Всі види хімічних компонентів що додаються в бетон, класифікують за взаємодією з розчином, фізико-механічними та експлуатаційними характеристиками.

  • Гідрофобізатори. Використовуються у випадках, коли потрібно захистити бетон від впливу вологи. Зазвичай це актуально для цокольних поверхів, підвалів, басейнів і будівель, що знаходяться у відповідних кліматичних умовах.
  • Сповільнювачі/прискорювачі твердіння. Регулюють процес гідратації цементу і його схоплювання на найважливішій стадії. Добавки вводять у розчин, коли необхідно знизити швидкість набору міцності або навпаки, збільшити її.
  • Регулятори рухливості, пластифікатори, суперпластифікатори. Застосовуються для підвищення еластичності готової суміші. Так само розрізняють групу поверхнево-активних речовин, використання яких дозволяє знизити витрати води, зберігаючи при цьому всі цифри міцності та надійності цементу.
  • Інгібітори. Арматурні стрижні схильні до корозії, навіть якщо знаходяться всередині бетонної конструкції. Інгібіторні добавки виключають корозійний вплив, а отже, вся конструкція служить значно довше.
  • Армувальні. Не тільки арматура використовується для тандему з бетоном; поліпропіленова або базальтова фібра, скловолокно та інші спеціальні добавки створюють певну «рухливість» бетону зі збереженням міцності. Іншими словами — поява усадкових тріщин і деформації виключена.

Розвиток індустрії зумовлює принципово новий підхід до будівництва, в основі якого лежить розумна економія та високі вимоги щодо надійності та безпеки споруд.

Протиморозні добавки в бетон: будуємо в будь-яку пору року

Особливим сегментом на ринку виділений ряд добавок в бетон, що вводяться у розчин в холодну пору року. Ніхто не скасовував архіважливе правило будівельних організацій: кожен проект повинен здаватися вчасно й відповідати всім вимогам. Оскільки основна складова бетонного розчину — це вода, то працювати при низьких температурах буквально десяток років назад було неможливо.

При низькій температурі гідратація цементу значно знижується, а при досягненні відмітки –5°C припиняється через замерзання води. Безумовно, при розтаванні процес відновлюється, але катастрофічним моментом для бетону є утрачений час — перша фаза набору міцності повинна пройти належним чином.

Введення протиморозних добавок (антифризів) забезпечує збереження рідкої фази й гідратацію мінералів портландцементу. Так фінішна міцність фундаменту і спорудження в цілому буде на високому рівні.

Докладніше про продукцію ТМ «Мастер»

Мастер «Антифриз»

Пластифікатор «Тепла підлога»