Интернет-магазин «Сучасний дім»

Сучасні матеріали для будівництва та ремонту

Фактурна штукатурка — магія сучасного декору

Будівельні матеріали в сучасному дизайні. Штукатурні секрети

Склад сухих оздоблювальних матеріалів сьогодні більше нагадує кулінарний рецепт з ідеально підібраним у відсотковому співвідношенні складом. Фактурна штукатурка не виняток, зазвичай основним наповнювачем є мінерали, гранули очищеного піску або мармурові крихти різної фракції, деревні волокна, полімерні зв'язуючі, цемент або гіпс. Завдяки гранульованим включенням обробна штукатурка отримала назву «фактурна»: особливий малюнок фактури, який може бути унікальним і неповторним, дає змогу втілювати безмежну кількість інтер'єрних задумів і рішень.

Фактурна штукатурка може імітувати натуральні матеріали: від апельсинової шкірки до кори дерева, натурального каменю або опуклого 3D малюнка. Крім «геометричних» характеристик (рельєфні опуклі візерунки, хвилясті лінії, хаотичні мазки), потрібно згадати і про багатство колірної палітри. Будь-яке колірне рішення можна втілити в реальність, змішуючи кольори за своїм бажанням.

фактурна штукатурка

Саме тому фактурна штукатурка вважається найпопулярнішим матеріалом у дизайнерів всього світу: вона технологічна, естетична, проста у роботі, а в підсумку дає приголомшливий зовнішній результат і ефектну візуалізацію.

Цінується така штукатурка ще за один незаперечний бонус — з її допомогою можна приховати незначні огріхи та нерівності стін. Штукатурка відмінно поєднується з іншими видами оздоблення — шпалерами, фарбуванням, панелями для стін, керамічною плиткою, дзеркалами або фігурною обробкою гіпсокартоном.

Штукатурна обробка: поетапне виконання робіт і поради новачкам

Незалежно від того, цементно-вапняна або гіпсова штукатурка береться в роботу, підготовка поверхні стін або стелі повинна бути бездоганною. Очищаємо старе покриття: бажано здерти всі старі оздоблювальні шари до бетонної основи, якщо мова йде про ремонт вторинного житла.

Для ґрунтування використовуємо ґрунти глибокого проникнення, щоб створити міцний базовий шар і домогтися високої адгезії. Підготувати суміш необхідно за інструкцією на упаковці (суміш висипається в воду, а не навпаки!). Наноситься штукатурка за допомогою шпателів: набирають розчин з відра одним і перекладають на інший, яким безпосередньо і працюють по поверхні.

Важливо: суміш потрібно готувати в тих кількостях, в яких збираєтеся виробити її за час застигання (завжди вказується на упаковці). Суміш шпателем наноситься на стіну й вирівнюється. Для ущільнення суміші на стіні застосовуються терки й напівтерки (ущільнювати необхідно, щоб уникнути появи тріщин при висиханні матеріалу).

Які малюнки можна отримати, використовуючи різні техніки та інструменти

  • Валик. Спеціальним структурним валиком створюється характерний малюнок, що має назву «венеціанська штукатурка». Підходить для класичного дизайну.
  • Начісування. Металевою щіткою по пластичній «свіжій» штукатурці промальовують борозни у різних напрямках.
  • Набризк. Для малюнка достатньо звичайної щітки, змоченої у рідкому розчині, який розбризкується по стіні. Для малюнка характерні «пластівці» й краплі; зазвичай його виконують іншим кольором на уже пофарбованій поверхні.
  • Сграфіто. Фактично це аплікація із штукатурки на стіні, яку можна або вирізати, або використати спеціальні трафарети.

Класифікують фактурну штукатурку також за місцем застосування — для внутрішніх та зовнішніх робіт. Покриття не вигорає на сонці, воно естетичне, нешкідливе й завдяки паропроникності підтримує природній мікроклімат приміщення.

Докладніше про продукцію ТМ «Мастер»

Мастер «Короїд»

Мастер «Декор»

Мастер «Ґрунт ― Біозахист»