Интернет-магазин «Сучасний дім»

Сучасні матеріали для будівництва та ремонту

Суміші для вирівнювання стін: алгоритм вибору

Вирівнювання поверхні — усунення дефектів стін і стель

Коли мова йде про дійсно якісний, виконаний на професійному рівні ремонт, то питанню вирівнювання стін приділяється чимало часу і сил. Оскільки стіни в будь-якому приміщенні — це найбільша поверхня, що привертає увагу, то і обробка їх повинна бути бездоганна. А гарантія «ошатних», красивих стін з надійно укладеною декоративною шпаклівкою, плиткою або бездоганно поклеєними шпалерами — це ідеально рівна поверхня.

В принципі, навіть неважливо, на якій обробці стін зупинилися власники приміщення — чи то шпалери, фарбування стіни або обробка шпаклівкою. Єдиний нюанс — при роботі в приміщеннях з підвищеною вологістю (це домашні ванні кімнати, сауни й кухні) суміші для вирівнювання стін повинні характеризуватися ще й вологовідштовхувальними властивостями, тобто, в їхньому складі повинні бути гідрофобізатори.

Вирівнювання стін починається з оцінки їхнього зовнішнього стану — наявності дефектів, раковин, вибоїн. Іноді при купівлі вторинного житла і в процесі капітального ремонту виявляється просто неймовірний перекіс, і простіше виконати вирівнювання стін за допомогою гіпсокартону, або перший «грубий» шар нанести штукатуркою. Вибір на користь цих варіантів необхідний в тих випадках, коли перекіс між різними кутами однієї стіни понад 5 см.

Суміші для вирівнювання стін — з чого починається робота

Професійне відношення до параметрів — горизонтальність, відхилення від вертикалі й площинність стіни означає використання тільки висококласних будівельних сухих сумішей. Їх застосування виправдане, зазвичай до складу включені армувальні волокна, суміш легко лягає на стіну і створює не тільки геометричну «рівність», а й забезпечує ідеальний мікроклімат в приміщенні. Стіни паропроникні, вологостійкі, нанесена зовнішня обробка тримається роками і протягом всього терміну зберігає ідеальний зовнішній вигляд.

Які бувають суміші та в яких умовах вони використовуються

  • Цементно-піщана суха суміш. Застосовується для вирівнювання стін з бетонних блоків. Для чистової обробки у склад суміші обов'язково включений очищений, дрібнозернистий пісок і портландцемент. Чим вища марка цементу, тим міцнішим буде підсумковий результат. У роботі з цементно-піщаною сумішшю важливо не «перестаратися» з товщиною шарів: краще нанести кілька шарів один за іншим, даючи час на висихання.
  • Цементно-вапняна суха суміш. Використовується для сухих приміщень. Додавання вапна забезпечує більш високу пластичність та ідеальну адгезію. Липкість сухої суміші допомагає без проблем працювати практично з будь-якою поверхнею. Додатковою перевагою є природні антисептичні властивості вапна — на стінах не з'явиться грибок або цвіль.
  • Цементно-гіпсова суміш. Підходить не тільки для вирівнювання, а й для шумо- й теплоізоляції. Проте працювати з таким матеріалом потрібно швидко («життєздатність» суміші недовга) — слід виробити приготовлений розчин за 50–60 хвилин (залежно від зовнішньої температури). Зазвичай суміші на гіпсі вибирають для стін із «завалом» під стелею, вони ідеально укладаються й здатні згладити нерівності до 6 см.

Важливо: з якою поверхнею ви не працювали б, потрібно пам'ятати кілька правил, яких неухильно дотримуються професіонали. При обробці стіни слід максимально видалити старе покриття, повністю зчистити до бетону шпаклівку, штукатурку, фарбу. Далі наноситься шар ґрунтовки — так шпаклівка/штукатурка будуть відмінно зчіплюватися з базою і не підведуть навіть при монтажі досить важкої плитки або шпалер, що миються. Ґрунтовка — обов'язковий етап технологічного циклу обробки стін.

Докладніше про продукцію ТМ «Мастер»

Мастер «Універсал»

Мастер «Декор»

Мастер «Штукатурка»