Интернет-магазин «Сучасний дім»

Сучасні матеріали для будівництва та ремонту

Суміші для кладки клінкерної цегли — удобне та просте рішення

Унікальні фізико-механічні властивості клінкерної цегли роблять її схожою за складом з природним каменем. Завдяки низькому водопоглинанню, відмінній стійкості до високих статичних і механічних навантажень клінкер — популярний матеріал як у будівництві, так і в облицюванні. Від звичайної цегли його відрізняє і рецептура приготування, і стійкість, що перевищує показники високомаркового бетону. Клінкер використовується для зведення будівельних опорних конструкцій, опорних стовпів, колон або сходів. Затребуваний він і для цокольних поверхів та фундаментів, оскільки водопоглинання матеріалу зведене до мінімуму й це зумовлює високу стійкість до впливу цвілі та грибків. У зв'язку з цією особливістю виникає ряд вимог до сумішей, які використовуються для кладки клінкеру.

Укладати клінкерну цеглу потрібно зі знанням тонкощів, нюансів процесу й вибору якісних матеріалів. Сучасні будівельні сухі суміші значно якісніші, аніж приготовлені самостійно в домашніх умовах: вони модифіковані, прості в роботі й у кінцевому результаті економлять час, сили й кошти. Якісні матеріали для кладки клінкерної цегли та дотримання технології мурувального процесу — два фактори, що є умовою міцного, ідеального й надійного результату.

Суміші для кладки клінкеру: технічні характеристики й застосування

Низьке водопоглинання (гігроскопічність) клінкерної цегли обумовлене технологією її виробництва: на мінерали діє висока температура, всередині цегли не утворюються порожнечі й тому водопоглинання складає не більше 8 %. Відповідно розчин для мурування так само повинен мати низьке поглинання води, бути пластичним, щоб добре заповнювати шви і не бруднити лицьову сторону цегли. Надлишок вологи недопустимий, оскільки поверхня цегли гладка, адгезія невисока, тому перезволоження суміші може спровокувати розриви шва. У формулу суміші для кладки клінкеру входять комплекси спеціально підібраних пластифікаторів і модифікаторів, які запобігають виступанню вологи при контакті цегли з розчином. Висновок: цегла «не пливе», монтаж виконаний технологічно вірно і вся кладка характеризується міцністю і стійкістю до зовнішніх атмосферних впливів і навантажень.

Технологічні етапи роботи при кладці клінкерної цегли:

  • Підготуйте всі елементи, які є основою фасадного шару, — конструкції та ізоляційні матеріали; установіть вертикальні рейки для позначення кутів фасаду (висота — приблизно 1 поверх).
  • Підготуйте ємність для змішування порошку з водою і штабель цегли для роботи.
  • Розведіть суміш водою відповідно до інструкції, витримайте 5 хвилин і перемішайте повторно. Накладати розчин зручно за допомогою кельми, товщина горизонтальних і вертикальних швів — до 10 мм.
  • Після закінчення кладки, використовуючи коротку кельму, очистіть шви для подальшої розшивки.

Для облицювання фасадів, димарів клінкерною цеглою суміш готується аналогічним чином. Не допускається додавати воду в уже готовий розчин; при незначному загусанні можна перемішати ще раз. Облицювання виконується на очищеній від старої обробки і зволоженій поверхні. Готові сухі суміші можна підібрати будь-якого кольору: скажімо, вигідно виділяє фасад будівлі контраст між темною цеглою і світлим швом, і цим прийомом охоче користуються дизайнери-оформлювачі.

Докладніше про продукцію ТМ «Мастер»

Мастер «Клінкер Колор»